We hebben de afgelopen tijd weer hard gewerkt aan zichtbare maar ook onzichtbare verbeteringen in het PKIsigning platform. Morgen zal versie 20.08 worden uitgerold op onze acceptatie-omgeving en deze zal rond Hemelvaart beschikbaar komen op productie. Omdat je een account hebt op acceptatie ontvang je deze mail. Hiermee ben je in de gelegenheid om alvast te gaan testen. We zouden het fijn vinden als je dit zou willen doen want feedback maakt ons product nog beter!

De volgende zaken zijn nieuw:

 1. Remote qualified signing met de HSM

Om gekwalificeerd te kunnen ondertekenen is een USB-token niet langer meer nodig. Dit betekent dat je straks met behulp van een autorisatie app op je mobiele telefoon je certificaat kunt gebruiken. Momenteel bevind deze functionaliteit zich in de laatste pilotfase, neem contact op met PKIsigning support voor meer informatie.

 1. Naadloze integratie met AFAS voor PDF-signing

Werkt je kantoor met AFAS? Met behulp van workflows binnen AFAS is het mogelijk om PDF-documenten zowel intern als extern via PKIsigning te laten ondertekenen. De medewerkers binnen het kantoor kunnen ondertekenaars vanuit AFAS een ondertekenverzoek sturen. Het ondertekende document komt na afronden retour in AFAS en de workflow wordt bijgewerkt. Neem contact op met PKIsigning support voor meer informatie.

 1. Dossierfunctionaliteit

Binnen het PKIsigning platform hebben we de mogelijkheid toegevoegd om meerdere documenten in een dossier te laten ondertekenen. Hiervoor hebben we de documentviewer ook aangepast. Dit maakt het overzichtelijker en logischer voor de gebruiker. Binnen een dossier kun je dezelfde of andere ondertekenaars toevoegen aan meerdere documenten. Dit werkt efficiënter maar zorgt er ook voor dat de ondertekenaar niet voor elk te ondertekenen document binnen een dossier aparte notificaties krijgt. In de komende periode wordt deze functionaliteit nog verder geoptimaliseerd en worden er nieuwe functionaliteiten aan toegevoegd.

 1. Platform Engelstalig

We kregen steeds meer vragen of het platform ook Engelstalig beschikbaar kon komen en daarom hebben we Engelstalig als tweede taal toegevoegd. Gebruikers binnen het kantoor kunnen bovenin het scherm van taal veranderen en ondertekenverzoek kunnen in het Engels worden verzonden. Handig als je internationale klanten hebt.

 1. Printservice

Maak je gebruik van de functionaliteit om documenten lokaal naar het Platform te printen? Er zijn optimalisaties doorgevoerd waardoor de conversies beter gaan en documenten veilig in het platform worden gezet ter ondertekening.

Overige belangrijkste aanpassingen en verbeteringen

 • Verbeteringen voor instellen deadlines bij ondertekenverzoeken en ontvangen van notificaties op het juiste moment
 • Bestandsextensies in hoofdletters worden toegestaan
 • Issue opgelost mbt publiceren van documenten in o.a. Pinkweb en Onedrive
 • Pop-up teksten zijn verbeterd voor ondertekenaars
 • Mogelijkheid om collega accountant uit te nodigen voor ondertekenen SBR Assurance (linking & signing)

Wat kun je binnenkort als eerste verwachten

 • SBR deponering voor micro en kleine rechtspersonen inclusief nieuwe mogelijkheden om SBR jaarrekeningen te viewen
 • Toevoegen van documenten in dossier die niet ondertekend hoeven te worden
 • Whitelabel (PKIsigning in eigen huisstijl)