PKIsigning maakt ondertekening van PDF/A mogelijk

Dinsdag 22 november 2022

PKIsigning ondersteunt de ondertekening van dergelijke documenten.
PKIsigning ondersteunt de ondertekening van dergelijke documenten.

De toepassing van PDF/A documenten is in opmars. Bekend voorbeeld hiervan is de DigiD assessments van Logius. Of met digitaal procederen via Mijn Rechtspraak. Vanaf 23 november ondersteunt PKIsigning de ondertekening van dergelijke documenten.

PDF/A documenten

Iedereen is natuurlijk bekend met een PDF-document. De standaard om documenten mee uit te wisselen, omdat het beeld van het document voor iedereen hetzelfde is. Dat is vaak een betere keuze dan uitwisseling van Word-documenten. Maar ook een PDF is te wijzigen. Dat maakt de ondertekening van PDF-documenten ook zo belangrijk.

Een PDF/A document is een variant op de gewone PDF. Deze biedt meer mogelijkheden voor archivering op lange termijn en is in tegenstelling tot gewone PDF wel ISO-gestandaardiseerd. Lettertypen zijn bijvoorbeeld ingebed in het document. Er zijn verschillende versies van PDF/A en deze standaard ontwikkelt zich nog steeds door. Doordat de standaard steeds meer wordt gevraagd in elektronische documentuitwisseling, heeft PKIsigning de mogelijkheid toegevoegd om dit type documenten te ondertekenen. Deze functionaliteit wordt gelijktijdig met update van het platform op 23 november aan het ondertekenplatform toegevoegd.

“Tip: je kunt Word documenten direct opslaan als PDF én als PDF/A. Kies in Word voor ‘Opslaan als’ en kies ‘PDF’. Kies voor ‘opties’ en vink PDF/A aan.

PKIsigning

PKIsigning onderscheidt zich door de ondersteuning van verschillende type bestanden. Naast PDF (PAdES) kunnen er ook SBR-rapportages worden ondertekend (XAdES). Daarbij worden de verschillende documentsoorten ook veilig afgeleverd. Dit voorkomt het onbeveiligd e-mailen van gevoelige documenten.

In een wereld met toenemende risico’s rond cybercriminaliteit en (identiteits-)fraude, voegt PKIsigning zekerheid toe in het elektronische verkeer. Door solide elektronische handtekeningen, oplossingen voor veilig delen en documentintegriteit.

Meer weten? www.pkisigning.nl

Kennismaken met PKIsigning?