Drie redenen voor digitaal ondertekenen van akten en contracten

Dinsdag 13 september 2022

Digitaal ondertekenen akten en contracten huis
Digitaal ondertekenen akten en contracten huis

Helaas is het kopen van een huis niet meer voor iedereen weggelegd. In het proces moet je verschillende documenten ondertekenen. Denk hierbij aan de koopovereenkomst die je ondertekent bij de makelaar en de akten die je tekent bij de notaris. De handtekeningen worden vaak nog op papier gezet in een tijd dat zo’n beetje alles digitaal gaat. Met alleen ondertekenen kom je er niet want alle pagina’s moeten ook nog eens geparafeerd worden. Dit is toch niet meer van deze tijd? Digitaal ondertekenen levert veel voordelen waar we direct gebruik van kunnen maken!

Efficiency in het proces

Er zitten nog heel veel handmatige en inefficiënte stappen in een papieren ondertekenproces. Ontelbaar vaak worden papierlades met papier gevuld om vervolgens op de printknop te kunnen drukken. Na ondertekening moet er nog gescand worden om het document vervolgens ook nog eens te mailen naar verschillende ontvangers. Al deze stappen zijn niet nodig als je deze digitaal laat ondertekenen. Met PKIsigning kun je met gemak 10 minuten tijd besparen wanneer je hiermee ondertekent. PKIsigning zorgt ervoor dat de ondertekenaars tijdig en juist ondertekenen en biedt de mogelijkheid het ondertekende document op de juiste plek op te slaan zodat je zelf niets meer hoeft te doen!

Meer zekerheid en veiliger

Een natte handtekening is vrij simpel na te maken. En wees eerlijk, houd jij de handtekening altijd naast het paspoort of ID-bewijs? Zeker wanneer je gekwalificeerd ondertekent is de zekerheid een stuk groter. Wist je dat je tegenwoordig niet meer fysiek geïdentificeerd hoeft te worden om een gekwalificeerd certificaat te verkrijgen? Niemand zal een dergelijke handtekening in twijfel trekken omdat er zoveel waarborgen in het proces zitten die ervoor zorgen dat de onweerlegbaarheid is geborgd. Bij geavanceerd ondertekenen worden er zaken als e-mail en mobielnummer geverifieerd. Ook relatief veilig maar zonder 100 % zekerheid vast te stellen dat diegene ook diegene is die heeft getekend. PKIsigning onderscheid zich omdat de meeste ondertekening gekwalificeerd worden gedaan.

“Makkelijker en veiliger wordt het echt niet

Digitaal is gebruikersvriendelijker

Waar je maar wilt kun je digitaal je handtekening zetten. Je hoeft – ook bij een aankoop van een huis – niet meer op locatie te verschijnen om die natte handtekening te zetten. In coronatijd zijn de voordelen van onderteken op afstand naar voren gekomen. Als je met een remote gekwalificeerd certificaat tekent via PKIsigning dan doe je dit met je mobiel. Makkelijker en veiliger wordt het echt niet. Het mooie aan digitaal ondertekenen is ook nog eens dat je niet alle pagina’s meer hoeft te paraferen. Dit kan en best tijdrovende klus zijn wat nogal wat tijd in beslag neemt.

Geen reden om niet digitaal te ondertekenen

Als we steeds meer digitaal gaan ondertekenen, dan scheelt dit voor iedereen tijd en neemt de betrouwbaarheid ook nog eens toe. Er is dus geen reden om niet digitaal te ondertekenen.
Rondvraag bij gebruikers leert dat de eerste digitale ondertekening onwennig is, maar als deze hobbel eenmaal is genomen is kan alles digitaal. Is dat niet meer dan normaal?

Mark Bisschop

Product Owner

Kennismaken met PKIsigning?