Biometrische gezichtsherkenning bij digitaal ondertekenen

Dinsdag 31 oktober 2023

Biometrische gezichtsherkenning bij digitaal ondertekenen
Biometrische gezichtsherkenning bij digitaal ondertekenen

In de snel veranderende wereld van digitale transformaties kan biometrische gezichtsherkenning een prominente rol innemen, onder andere bij het proces van digitaal ondertekenen. Dit innovatieve mechanisme biedt een geavanceerde laag van verificatie. In een huidig tijdperk waarin op afstand werken en digitale interacties de norm zijn geworden, zijn zulke mechanismes behulpzaam. In dit artikel verkennen we kort wat biometrische gezichtsherkenning is, hoe het wordt gebruikt en welke voordelen het met zich meebrengt.

Wat is biometrische gezichtsherkenning?

Biometrische gezichtsherkenning is een technologie die gebruik maakt van unieke fysieke of gedragskenmerken van het gezicht om een individu te identificeren of te verifiëren. Deze technologie analyseert verschillende gezichtskenmerken, zoals de afstand tussen de ogen, de vorm van de kin en de contouren van de jukbeenderen. Zo wordt een uniek profiel gecreëerd dat  gebruikt wordt voor identiteitsverificatie. De basis hiervoor vormt een foto, selfie of (live)-video.

KYC en digitale ondertekening

In de context van digitaal ondertekenen, biedt biometrische gezichtsherkenning een betrouwbaar middel voor identiteitsverificatie van ondertekenaars, wanneer partijen elkaar niet fysiek kunnen ontmoeten. De technologie wordt ook steeds vaker ingezet voor Anti Money Laundering (AML) en Know Your Customer (KYC) processen, evenals voor het identificeren van UBO’s (Ultimate Beneficial Owners) in het kader van de WWFT (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme). Bij het openen van een bankrekening of andere financiële transacties, wordt biometrische gezichtsherkenning regelmatig gebruikt als een vorm van digitale identificatie. De methode die gebruikt wordt kan verschillen, als ook het betrouwbaarheidsniveau van de gekozen methode. Daarnaast is er door de opkomst van AI en deepfakes ook veel te doen rondom de betrouwbaarheid. Er zijn processen waarvoor alleen gezichtsherkenning niet volstaat.

NFC-chip identiteitsbewijs uitlezen

Wanneer biometrische gezichtsherkenning wordt gecombineerd met het uitlezen van de gegevens via de NFC-chip uit paspoorten1 of identiteitskaarten2, kan dit leiden tot een meer betrouwbare identiteitsverificatie. Vertrouwensdienstverleners in Nederland, ook wel ‘Qualified Trust Service Provider (QTSP)’ passen deze technieken sinds kort ook toe voor remote identification. Het doorlopen van het identificatieproces kan in dat geval resulteren in de verstrekking van een gekwalificeerd certificaat. Dit certificaat, of het nu een ‘Short-Lived’ certificaat is voor kortstondig gebruik of een certificaat voor lange termijn gebruik, stelt gebruikers in staat om elektronische handtekeningen te zetten die juridisch bindend en veilig zijn. Het verkrijgen van een gekwalificeerd certificaat voor de elektronische ondertekening is daarmee een stuk eenvoudiger geworden.

Betrouwbare elektronische handtekeningen komen door de nieuwe technieken als gezichtsherkenning en NFC dus steeds meer binnen handbereik.

“Het verkrijgen van een gekwalificeerd certificaat voor de elektronische ondertekening is daarmee een stuk eenvoudiger geworden.

Toekomstige ontwikkelingen

De komst van de Europese ID wallet3, die met een paar jaar zijn intrede zal doen, is een andere belangrijke ontwikkeling in de wereld van digitale identificatie. Deze ‘digitale portemonnee’ stelt gebruikers in staat om zelf te bepalen welke persoonlijke informatie zij delen, waarbij alleen de strikt noodzakelijke gegevens worden gedeeld. Dit bevordert dataminimalisatie en verkleint het risico op schendingen van de AVG.

Met behulp van een eID-wallet kan een gebruiker zich straks ook identificeren; vergelijk het met een soort digitale versie van je fysieke ID-bewijs. Op vergelijkbare wijze waarop nu DigiD gebruikt wordt.

De komst van deze alternatieven zal het belang van biometrische gezichtsherkenning en NFC-methoden op termijn mogelijk weer naar de achtergrond verdwijnen.

Voordelen anno nu

Biometrische gezichtsherkenning (en NFC) zorgt voor nieuwe manieren waarop we omgaan met identiteitsverificatie en digitaal ondertekenen. Met de mogelijkheid om identiteiten betrouwbaar te verifiëren, ongeacht de fysieke locatie, is het duidelijk dat deze technologie een sleutelrol zal spelen in de toekomst van digitale transacties. De voordelen anno nu:

  • Extra mogelijkheden voor verificatie van identiteit van ondertekenaar
  • Mogelijkheid om te ondertekenen met een certificaat, zonder ingewikkeld proces vooraf
  • Betere adoptie van de gekwalificeerde elektronische handtekening

 

PKIsigning staat klaar om je te begeleiden in deze nieuwe wereld, met onze geïntegreerde oplossingen en expertise op het gebied van digitaal ondertekenen.

 

1,2] https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identiteitskaart/vraag-en-antwoord/wat-is-een-elektronisch-reisdocument-en-welke-gegevens-bevat-de-chip-hierin

3] https://edi.pleio.nl/ en https://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal/digitale-wallet-bevordert-regie-op-eigen-data

Kennismaken met PKIsigning?