Verstuur je als gebruiker van het PKIsigning ondertekenplatform een ondertekenverzoek? Dan geef je hierbij een telefoonnummer op van de ondertekenaar. Dit telefoonnummer wordt gebruikt om de identiteit van de ondertekenaar te valideren door het sturen van een sms-bericht.

Een bekend verschijnsel is, dat sms-berichten niet (tijdig) aankomen. Dit kan liggen aan de mobiele dekking op een bepaalde plek, maar ook aan de werking van sms als techniek. Hier heeft niet alleen PKIsigning mee te maken, maar ook andere dienstverleners. Vaak is daarom een knop te vinden om een sms nogmaals te versturen. Wij van PKIsigning vinden het niet meer van deze tijd, dat berichten niet aankomen.

Binnenkort stapt PKIsigning over op WhatsApp-authenticatie. WhatsApp heeft zich in de afgelopen jaren bewezen als een betrouwbaar medium en is door velen omarmd. Daarnaast biedt WhatsApp duidelijk inzicht of een bericht is afgeleverd en biedt het een adequate end-to-end encryptie, die berichten veilig versleutelt. Ook het ontbreken van mobiele dekking is niet langer een probleem, zolang gebruik wordt gemaakt van Wifi.

Hoe werkt WhatsApp-authenticatie

  1. De ondertekenaar ontvangt een uitnodiging per e-mail.
  2. Open de link in de e-mail om het document te openen.
  3. De ondertekenaar komt op een pagina met het WhatsApp logo.
  4. Na acceptatie van de gebruikersvoorwaarden verschijnt een QR-code.
  5. Scan de QR-code met de mobiele telefoon (in WhatsApp of met de camera).
    Als de ondertekenaar werkt op een mobiele telefoon, dan kan op de QR-code geklikt worden om direct WhatsApp te openen).
  6. Er wordt een WhatsApp-gesprek gestart met het bedrijfsaccount van PKIsigning met daarin een authenticatiecode, die de ondertekenaar verstuurt.
  7. Binnen de browser van de ondertekenaar wordt nu automatisch het document op het ondertekenplatform getoond.Is WhatsApp authenticatie veilig?

WhatsApp maakt gebruik van end-to-end-encryptie, waardoor niemand berichten kan meelezen. Wel kan het bericht net als andere berichten worden gelezen via WhatsApp desktop of WhatsApp web wanneer dit is ingeschakeld. Een gebruiker kan dit zelf in- en uitschakelen. Zomaar willekeurige berichten meelezen is voor een buitenstaander niet mogelijk. Dit soort functies bestaan ook voor sms-berichten.

Daarnaast hoeft de informatie niet meer handmatig ingevoerd te worden. Hierdoor neemt de kans op fouten af en kan een langere code gebruikt worden die veiliger is dan de korte sms-code.

Wanneer kan ik het gebruiken

WhatsApp authenticatie wordt deze week uitgerold op de acceptatieomgeving. Komende week zal het aan iedereen beschikbaar worden gesteld.

Voor gebruikers die geen Whatsapp willen gebruiken blijft de sms-functie beschikbaar.

 

Meer informatie of een demo?

085-0185063 – info@pkisgining.nl

of schrijf je in voor een van onze online-demo’s